STIŽE NA ADRESU

Pazite! Ne trebate platiti ovaj račun, to vam ne šalje država niti Porezna uprava

Iza eRegistra stoji privatna tvrtka

Na adrese hrvatskih poduzetnika ovih dana stiže naizgled obvezujući nalog za plaćanje, naslovljen kao 'Upis u Elektronički registar gospodarstvenika', uz koji stoji da se provodi sukladno Općim uvjetima, dostupnima na internetskoj stranici www.eRegistar.hr/uvjeti.

Poduzetnici već zatrpani računima i brojnim obavezama mogu pomisliti kako stiže još jedan namet države, ali u ovom slučaju nije tako. Račun odmah možete zanemariti jer nije riječ o nekom novom državnom registru u koji ste se obavezni upisati nekom činovničkom odlukom,  iako je dopis tako napisan da to lako možete pomisliti.

'Povlaštena naknada'

Za brzopotezno plaćanje dodatno vas može motivirati takozvana 'povlaštena naknada' za upisnik u registar, koju nude 14 dana od zaprimanja uplatnice. Ako slučajno zakasnite, nećete platiti 395,00 kuna, već dvostruki iznos od 790 kuna! Još se pritom pozivaju kako su iznosi tih naknada 'sukladni Stavku 3., Članka 11., Općih uvjeta.

Iza ove poduzetničke akcije, koja podsjeća na sretno plaćanje policijske kazne na licu mjesta u pola cijene, stoji tvrtka Dora poslovno savjetovanje j.d.o.o. iz Zagreba.

Pokušali smo kontaktirati direktora i osnivača tvrtke Igora Filipovića, ali na njihov kontakt telefon javlja se samo telefonska sekretarica.

Iznad svog kontakta u dopisu su naveli: 'Elektronička obrada podataka', što bi se moglo shvatiti i kako su oni samo posrednici u plaćanju državnog upisnika u 'Elektronički registar gospodarstvenika', a zapravo su samo vlasnici jednog neobvezujućeg poslovnog registra

Informacija da ponuda nije obvezujuća može se iščitati tek iz zadnje rečenice dopisa, tko uopće dođe do nje:

„Ponuda naslovljena na primatelja nije prenosiva, nije je moguće koristiti umjesto računa za otpis troškova te nije obvezujuća, sukladno Stavku 3., Članka 10. Općih uvjeta.“

Pročelnik Juretić: Nedopustivo je da se obrtnici dovode u zabludu

Mnogi zagrebački obrtnici s kojima smo razgovarali tvrde kako su ovim nalogom za plaćanje dovedeni u zabludu jer dokument treba dobro proučiti, kako bi se uopće došlo do zaključka da je on za primatelja neobvezujući. Ističu kako se pošiljatelj poziva na različite stavke i članke Općih uvjeta, čime dokument dobiva na ozbiljnosti i podsjeća na rješenja Porezne uprave, poput onog o plaćanju komorskog doprinosa za obrtnike.

„Nedopustivo je da se kolege obrtnici na ovaj način dovode u zabludu. Sve upućuje kako se radi o službenom dopisu i da je riječ o državnom registru, a iza svega stoji privatni registar i oni naplaćuju upis. Trebalo bi zabraniti imena domene tipa eRegistar privatnoj firmi jer u pitanju su opći pojmovi. Također, treba uvesti obavezu da svi privatni dopisi imaju velikim tiskanim slovima upozorenje da nije riječ o službenom dokumentu, ističe obrtnik Damir Juretić, pročelnik Sekcije kemijskih čistača Udruženja obrtnika grada Zagreba.

Da upisnina za eRegistar nije obavezna te kako nije riječ o državnom registru upozorili su i iz Sekcije te Ceha intelektualnih usluga, koji u Zagrebu okuplja više od dvije tisuće obrta.

Tko im je dao podatke obrta?

Podaci obrtnika su javno dostupni u obrtnom registru i obrađuju se samo za opravdane svrhe, rekli su nam u Agenciji za zaštitu osobnih podataka putem svog help-deska. Na naše pitanje smiju li se uopće koristiti podaci i OIB obrtnika bez njihove privole, odnosno je li u ovom slučaju prekršena Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) koja je na snazi od 25. svibnja prošle godine, odgovorili su da mogu jedino ako za to postoji legitimni interes i imaju pravnu osnovu.

Igor Vujović: Prije odluke o uplati pročitajte baš svaku riječ

Iz Društva za zaštitu potrošača Hrvatske „Potrošač“ građanima i poduzetnicima savjetuju da dobro prouče svaki pristigli dokument  te da u potpunosti budu sigurni što točno plaćaju. To, jasno, iziskuje određeno vrijeme, kako bi se pronašla makar i jedna jedina riječ s kojom se pošiljatelj može ograditi od eventualne odgovornosti.

„U slučaju da ste dobili ovaj ili sličan dopis koji je u stvari poslovna ponuda određene tvrtke, obratite pozornost na sam sadržaj dopisa jer jednom jedinom riječi pošiljatelj može osigurati zakonitost samog dokumenta. Prije odluke o plaćanju svakako se dobro informirajte o legitimitetu pošiljatelja“, poručio je predsjednik Društva „Potrošač“ Igor Vujović.

eRegistarobrtnicipoduzetniciElektronički registar gospodarstvenikaDruštvo Potrošačračuninaknadaregistar