OD POLJA DO STOLA

SVE SE MOŽE Poljoprivrednici mogu živjeti od svoga rada, a kupci imati domaće i svježe – primjer Općina Križ

Općina će osigurati prodajni prostor, a uskoro i tržnicu na malo

U Općini Križ pokrenuta je inicijativa za formiranje kratkog opskrbnog lanca poljoprivrednih proizvoda. Cilj je direktno povezati domaćeg proizvođača i kupca, od čega će koristi imati obje strane. Potrošači će dobiti zdravu i svježu hranu, a proizvođači toliko potreban plasman proizvoda bez posrednika i još uz to, bit će okupljeni u potpuno besplatnom i dobrovoljnom interesnom udruženju.

- Oslanjajući se na strategiju Europske Unije "od polja do stola", želimo potaknuti lokalnu proizvodnju i stimulirati lokalni ekonomski razvoj jer ovakvim načinom prodaje novac lokalno kruži, a proizvođačima se daje prilika i pristup tržištu na način da budu prva karika u lancu do kupca, bez posrednika, a time osiguravaju bolju cijenu svojih proizvoda dok kupac dobiva kvalitetnu lokalnu hranu koju kupuje tamo gdje se proizvodi – kazala je Valentina Hažić, stručnjakinja za kratke opskrbne lance, certificirana trenerica za rad s udruženjima poljoprivrednih proizvođača i predsjednica Udruge "Najbolje 'z Međimurja", koja je uspostavljena kao prvi organizirani kratki opskrbni lanac u Hrvatskoj.

Poljoprivrednici i predstavnici Općine Križ mogli su iz prve ruke čuti koje su prednosti takvog opskrbnog lanca, ali i koji su izazovi u njegovom formiranju. Načelnik Općine Marko Magdić ističe kako će u Križu učiniti sve kako bi pomogli da takav lanac i zaživi.

Marko Magdić

- Općina je ta koja će projekt financijski podržati i osigurati prodajni prostor. Sve to nastavak je promišljanja kako potaknuti i pomoći poljoprivrednu proizvodnju u Općini Križ, ali i našeg konkretnog djelovanja. Subvencije za poljoprivrednike protekle su godine tako iznosile oko 700.000,00 kuna. S druge strane realiziramo važne projekte, kao što su izgradnja tržnice na malo financirana sredstvima Europske Unije, a koja bi s radom trebala započeti već ovog proljeća" - rekao je Magdić.

Općina KrižpoljoprivredniciMarko Magdićod polja do stola