TIHI UBOJICA

Odite na ovaj pregled, jer kad se jave simptomi već je kasno!

Kod gotovo dvije trećine oboljelih rak pluća otkrije se u uznapredovalom stadiju, kada izlječenje više nije moguće

Imate između 50 i 75 godina života i aktivni ste pušači ili ste pak prestali pušiti unatrag 15 godina, a 'skurili' ste minimalno 30 kutija cigareta godišnje, bit ćete uključeni u Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća koji uskoro započinje u cijeloj Hrvatskoj.

Cilj programa koji provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim torakalnim društvom i Hrvatskom kućom disanja, u idućih pet do 10 godina smanjiti ukupnu smrtnost od raka pluća za 20 posto i time spasiti više od 500 života godišnje.

Provedbom tog programa Hrvatska postaje prva zemlja u Europskoj uniji koja će rani probir na rak pluća provoditi u cijeloj državi.

Pušenje dokazano glavni uzročnik

Rak pluća u Hrvatskoj se otkrije kod 3000 osoba godišnje, a glavni uzročnik je pušenje. Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj puši 31,1 posto stanovništva - 35,3 posto muškaraca i 27,1 posto žena.

Prije dvije godine od raka pluća oboljela je 3021 osoba (2122 muškaraca i 899 žena), a umrlo njih 2789, pri čemu pojavnost raka pluća stagnira kod muškaraca, a raste kod žena.

Karcinom pluća vodeći je uzrok smrti od malignih bolesti u Hrvatskoj i svijetu. Usprkos značajnim naprecima u liječenju u većini slučajeva to je i dalje neizlječiva bolest, a jedan od glavnih razloga loših rezultata liječenja jest to što se kod se kod gotovo dvije trećine oboljelih rak otkrije u uznapredovalom stadiju, kada izlječenje više nije moguće.

Bolesnici s karcinomom pluća nemaju simptome sve dok bolest ne uznapreduje, pa je to glavni razlog zašto je bolest teško otkriti u ranijim stadijima.

Od hrvatske samostalnosti rak pluća ubio 80.000 ljudi

Uoči današnjeg službenog predstavljanja Nacionalnog programa, njegov voditelj akademik Miroslav Samaržija upozorava kako je od početka hrvatske samostalnosti od raka pluća umrlo 80.000 ljudi. Napominje kako rana dijagnostika, odnosno probir omogućuju da liječnici pregledavaju ljude, a kad otkriju karcinom, da on se klinički odstrani i u 80 do 90 posto slučajeva omogući izlječenje.

- Redoviti pregledi CT-om niske doze zračenja omogućuju smanjenje smrtnosti rizične populacije za  20-40 posto, a to na godišnjoj razini znači nekoliko stotina spašenih života - ističe Samaržija, najavivši kako će se tim pregledom raditi probir i na druge plućne i kardiovaskularne bolesti, koje su vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj.

Sve kreće od vašeg liječnika

Značajnu ulogu u provedbi Nacionalnog programa imat će izabrani liječnik obiteljske medicine, koji će svoje pacijente upućivati na preventivni pregled na temelju podataka o pušačkom stažu te uz potpisani informirani pristanak te osobe.

Pregledi će se obavljati CT uređajima visoke rezolucije i niske razine zračenja (LDCT) koji imaju veliku mogućnost otkrivanja i najmanjih promjena na plućima.

Ukupno 16 LDCT uređaja nalazi se u zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske - u KBC-ima Zagreb, Sestre milosrdnice, Osijek, Rijeka i Split, kliničkim bolnicama Merkur i Dubrava, općim bolnicama u Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Virovitici i Puli te Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice.

pušenjerak plućaprevencijacigareta