KRK FOOD FEST

FOTO Od ovoga što sam kušao na Krku i vama će rasti zazubice

Probali smo i skutu s jadranskim škampima i šparogama, salatu od morskih plodova s bobom, grdobinu s pireom od boba i motara, panacotu sa šparogama i crumble sa šparogama, ali to je samo kap u moru!

Među brojnim novinarima iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Velike Britanije i Hrvatske, na festival 'Krk Food Fest - Okusi proljeća' koji se održava do 31. svibnja stigla je i moja malenkost.

U 20 restorana na raspolaganju su nam bila jela sa šparogama, janjetina, krčki sir, krčki pršut koji je prvi u RH od EU-a dobio oznaku izvornosti, skuta, maslinovo ulje,  jela od morskih plodova i domaće slastice.

Članovi kluba Gastronaut osim novinara okuplja i vlasnike hotela, restorana i vinare, a vodi ih predsjednica Zbora turistički novinara Hrvatskog novinarskog  društva Karin Mimica. Domaćini su bili  Turistička zajednica otoka Krka te Turističke zajednice Omišlja, Njivica,Dobrinja, Malinske, grada Krka, Punta i Baške.

Za novinare osim brojnih jela bili su pripremljeni i drugi sadržaji kao što je plovidba  brodicom iz Malinske do Porta, katamaranom sa staklenim dnom i izletničkim brodom iz Punta na otočić Košljun. Organizirana je i šetnja antičkim središtem grada Krka i  Bašćanskom stazom glagoljice te posjet  plaži u Baški i plaži s ljekovitim blatom u Čižićima. Posjetili smo i Muzej Staru verbensku kuću, u kojoj se nalaze fotografije i predmeti stari nekoliko stoljeća, a prikazuju život ondašnjeg „težaka“ i stanovnika Vrbnika i kraški fenomen  špilju Biserujku.

U restoranu Primorska koliba kušali smo skutu s jadranskim škampima i šparogama, salatu od morskih plodova s bobom, rižoto s jadranskim kozicama, škampima i motarom, grdobinu s pireom od boba i motara, panacotu sa šparogama i crumble sa šparogama uz vino Šipun Ivice Dobrinčića.

U hotelu Malin, u restoranu Mulino među ostalim jelima poslužena je i fritaja od jaja i samoniklih šparoga.

Prezentacija maslinovog  ulja OPG Utla održana je u masliniku,  na  brežuljku na koji bura donosi posolicu. Ulja OPG Utla već su dva puta dobila zlatnu plaketu i osvojila prvo mjesto na svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku, među  3000 maslinovih ulja iz cijeloga svijeta.

Na plati konobe Intrada u Malinskoj bio je Pastirski pijat, domaća krčka janjetina na žaru s pečenim krumpirom, probali smo i fazolette sa svježim sirom i špinatom te Knežev presnac, slasticu od skute i limuna.

U konobi Bracera jelo se sve ono što je taj dan podarilo more, ulov s njihova ribarskoga broda uz vina Frajona.
U restoranu Noštromo posluženi su nam brudet, buzara, salata od sipe, marinada, makaruni, šurlice, presnac, kroštule i maslinovo ulje s ružmarinom.

Kuhari bistroa Toni pripremili su beefsteak s krčkim povrćem i umakom od šparoga, linguine s dimljenim dagnjama i salatu od capesanta i šparoga te koktele s južnim voćem s ginom i viskijem.

U Krku u dijelu zvanom Milohnići kuhar restorana Pod prevolt pripremio je juhu od koprive i brudet od sušene hobotnice uz vina Agrolagune.

Kuća krčkog pršuta, na Vrhu poslužila  je paštetu od pršuta, kruh s pršutom, maneštru s pršutom i proljetnim krčkim povrćem s vinima Gospoja.
Restoran Galija u Krku odabrao je pak domaću tjesteninu i kruh iz krušne peći, šurlice sa škampima i divljim šparogama, makarune s domaćom sipom, raviole punjene jadranskim kozicama u umaku od crnog tartufa uz vina Agrolaguna, Josić i Brzica.

U bar-restoranu na starorimskim iskopinama Volsonis, na glavnom trgu u gradu Krku poslužene su bruskete, pašteta od janjeće jetrice, namaz od tune, pita od koprive, pita od šparoga i sira, rižoto od koprive i šparoga, šurlice od divljači s otoka, krostata od domaćeg pekmeza od šljiva ili smokava uz vina Agrolagune.

U Baški u Heritage hotelu Forza na stolu su bile neodoljive šurlice sa šparogama i kozicama, janjeće iznutrice s palentom i krema od skute uz vina Agris.
U restoranu Cicibela, također u Baški, kušali smo delicije od ribljeg moussea, domaćih kozica u dijon senfu i wiskyju do spaghettate alla Cicibela, buzaru od jastoga, škampi i školjaka sa šurlicama uz vina Pinkret i Svijetli dvori.

Restoran Marina je odabrao „finger food“ na temu šparoge, janjetine i morskih plodova. I restoran Bocoon u Vrbniku pripremio je razna jela a u vinariji Ivana Katunara osim Žlahtine kušala su se i druga vina ali i vočne rakije.

Vinarija Šipun Ivice Dobrinčića predstavila je svoja vina Žlahtinu, ali i rijetke sorte Sansigot i Trojščinu, a uz nju je predstavljen i OPG Magriž iz Kornića sa svojim sirevima.

Također u Vrbniku u restoranu koji se nalazi u sastavu Vinotela Gospoja obitelji Toljanić uz Žlahtinu chef Din Knežević pripremio je majstoriju suvremene kuhinje uz pomoć tekućeg dušika što je bio performance kao dio večere tijekom koje se među ostalim jelo pohano jaje s mariniranim šparogama, teleći obrazi na kremi od tartufa, parfe od naranče i Cryo cheesecake od ovčjeg sira.

U hotelu Dražica predstavljen je sladoled Gelatidoro bez umjetnih boja i aroma, bez glutena, laktoze i rafiniranog šećera.

U Klimnu u restoran Žal na obali može se doći i brodom i sidriti uz terasu. Na  meniju su bili zeleni ravioli od špinata i skute i guanciale panceta, crvena bio riža s kaneštelama i kozicama, goveđi obrazi u Aceto glazuri, krema od krumpira i kandirani kumqwat, flexi choco ganache i žele od rabarbare uz vina Svijetli Dvori, Pinkret i Agrolaguna, dok su u kampu Maris Omišalj (gdje je tema bio "Krčki finger food") predstavljeni su Antički dani i domaćini preodjeveni u rimske vojnike.

U restoranu Rivica u Njivicama, Dražen Lesica i njegova ekipa prvo su nam ponudili pjenušac Valomet. Nakon toga kušali smo maslinovo ulje sorte Drobnica iz maslinika Bonifačić, a bili su posluženi i kvarnerski škamp mariniran s jabukom uz Riesling kabinet Knebel 2016, Mosel, oslić u juhi, jež s tagliatelima uz Terre bianche couvee blanc 2016. Degrassi, lignja kozica i porto palenta uz Sansigot 2015. Dobrinčić i šparoga bijela čokolada i lješnjak uz Muškat Momjanski 2016. Kozlović. 

I tako su nam zazubice rasle na Krku, najnaseljenijem i najvećem jadranskom otoku sa19 tisuća stanovnika, kojeg godišnje s razlogom posjeti čak pet milijuna turista. Priredbe kao što su "Okusi proljeća " pridonose da i u predsezoni dođe što veći broj gostiju.

Krk Food Fest - Okusi proljećaKrkgastronomijadelicijerestorani